מאת לירז שמואלי
תכנון קווי הייצור במחלקה להרכבות מכניות במפעל מתכת כחלק מפעילות תכנון מפעלים בחברתנו
המעבר מייצור ברמת פיילוט לייצור המוני ומסודר הוא שלב הכרחי במפעל שסיים את פיתוח המוצר וייצורו בסדרות קטנות ועובר לשלב הייצור ההמוני בסדרות גדלות והולכות ומבקש ליצור קו ייצור יעיל עם תפוקות גבוהות ככל האפשר המסייעות להוזלת עלות המוצר ומאפשר תחרותיות גבוהה יותר בשוק.
במחלקת ההרכבות הוחלט לשדרג את שיטת הייצור משיטה המתאימה לשלב הפיילוט לשיטות של ייצור רציף בכמויות גדולות לאור הזמנות הולכות וגדלות בשנה האחרונה. לשם כך התבקשתי כמהנדס העוסק בתכנון מפעלים, לסייע בתכנון המחלקה החדשה מתוך נקודת מבט תפעולית ולוגיסטית.
תכנון מפעלים שיוצא מתוך נקודת מבט תפעולית ובודק כיצד ניתן ליצור קו ייצור רציף שיגרום להעלאת תפוקות הייצור ומינימום ח"ג ברצפת המפעל, יגרום להקמת מפעל או מחלקה מוכוונת ייצור ותפוקות גבוהות המשרתות את מטרות המפעל.
התכנון התמקד בתוצרים הבאים:
- מעבר מייצור מנתי בעמדות עבודה עצמאיות לייצור רציף בקו ייצור המחבר בין עמדות העבודה באמצעות מסועים.
- ביטול מלאי בתהליך. המוצרים מיוצרים בצורה רציפה לחלוטין.
- מיקום מגרות קאנבאן המכילים את פריטי ההרכבה במרכז רצפת הייצור המאפשר ישום שיטת אחסנה והצטיידות במלאי מינימלי – קאנבאן לכל אורך שרשרת האספקה של המחלקה מהמחסן הקדמי של המחלקה ועד לארקליות הפריטים שבעמדות העבודה.
המחלקה הוקמה כפיילוט לייצור בסדרי גודל קטנים המלווים את פיתוח המוצר החדש של החברה (NPI). אולם הייצור חולק לארבעה חדרים כאשר בכל חדר ממוקמות עמדות עבודה לשלבי ההרכבה השונים המוצר.
שיטת הייצור הזו הובילה בהכרח לייצור מנתי בו כל עמדה מייצרת מנה של מוצרים ומאחסנת אותם על גבי משטח. המשטחים משונעים מחדר לחדר ועל שינוע זה מתבזבז זמן ניכר של העובדים. כמו כן מספר המשטחים של סחורה בתהליך הוא רב וכבד ומצריך מספר גדול של כלי שינוע חשמליים.
כמו כן הביאה שיטת ייצור זו להעמסת שלבי הרכבה רבים בכל עמדה, תהליך שמצריך שימוש בכלי עבודה רבים על כל שולחן, שולחן עבודה גדול המכיל פריטים רבים וכן יצירת עבודה שיש בה פחות חזרתיות ולכן יעילות נמוכה יותר.
הפיתרון שהוצע לתכנון הקו החדש כלל מספר פעולות שמטרתן יצירת סרט נע של הרכבת המוצרים הנעים על גבי פלטפורמה אחידה מהשלב הראשון ועד לשלב האריזה ללא עצירות, מלאי בתהליך ומלאי ביניים תוך כדי מתן אפשרות לטיפול בחריגות טכניות ולוגיסטיות.
התכנון התייחס גם לתכנון של אזור אחסנת ח"ג ותוצ"ג נוסף המשמש כמחסן קדמי במחלקה, אחסון במדפי קאנבאן באולם הייצור ותכנון האזור המשרדי של מנהל המחלקה, ר"צ וא. משמרת.
הפיתרון כלל:
- ביטול החדרים ומעבר לחלל אחד גדול.
- פיצול תהליך העבודה לשלבי הרכבה בודדים ותוספת עמדות הרכבה קטנות יותר.
- חיבור עמדות העבודה באמצעות מסועים פשוטים (במקרה זה בחרנו בשינוע ידני על גבי המסוע במקום שינוע ממונע).
- תליית כל המנופים במחלקה מהתקרה על מנת לפנות שטח רצפה יקר ולאפשר תנועה חופשית מנקודה לנקודה במחלקה עם עגלת משטחים ללא צורך בחציית מסועים.
- מיקסום שטחי האחסון במחלקה המשלבים אחסון כבד ואחסון קל וממוזג של פריטים רגישים.
התכנון התבצע לאחר לימוד ואפיון מעמיקים של תהליכי העבודה וההרכבה במחלקה, ניתוח צרכי האחסנה, ניתוח אופציות לשינוע ח"ג ותוצ"ג מהמחסן אל תוך המחלקה ועל רצפת הייצור.
כמו בכל פרויקט תכנון מפעלים שאני מבצע, העבודה כללה:
- שרטוטים בקנ"מ של רצפת הייצור החדשה, המחסן והמשרדים
- אפיון מדוייק של עמדות העבודה החדשות – מידות, אמצעי ייצור ואביזרים, אמצעי אחסנה לפריטים.
- תכנית הריסה ובינוי תשתיות חדשות באולם הייצור – הריסה ובינוי קירות ומחיצות, קביעת מפלסי רצפה חדשים, מיקום תשתיות אוויר, חשמל ותקשורת.
תכנון מפעלים בכלל ותכנון אולם הייצור זה בפרט העומד בעקרונות עליהם דיברתי לעיל מאפשרים קו ייצור יעיל עם תפוקות גבוהות ככל האפשר המסייעות להוזלת עלות המוצר ומאפשר תחרותיות גבוהה יותר בשוק.