תכנון מרכזים לוגיסטיים – שיקולים מקצועיים
המרכזים הלוגיסטיים הם לב ליבה של החברה, ודרכם מנוהלת זרימת המשאבים החוצה, מהחברה ללקוחותיה, ופנימה, מהספקים לחברה. כיום יש מגמה להוציא את המרכזים הלוגיסטיים מלב הערים לפארקים של תעשייה ולפרברים, ובכך לצמצם באופן משמעותי את עלות השכרת הנכס, ולמזער את השינוע בצירי תחבורה עמוסה, שאופייניים למרכזי הערים ולסביבותיה. יש חברות שמחליטת להעביר גם את מרכזי ההנהלה לצד המרכז הלוגיסטי. בצעד זה יש יתרונות רבים לצד חסרונות.
במבט כללי נראה שמדובר בצעד יעיל שחוסך משאבים רבים לחברה, אלא שלבחירת היעד להעברת המרכז הלוגיסטי יש השפעה מהותית להתנהלות החברה. צעד שכזה, שנעשה ללא מחשבה ותכנון מקצועי, עשוי להתגלות כצעד שגוי ולגרוף אחריו הוצאות מיותרות. תכנון מרכזים לוגיסטיים הוא צעד הכרחי להשגת יעדי החברה.
חברת לירז תעשייה וניהול פרויקטים מספקת ללקוחותיה העסקיים שירותי ייעוץ מקצועיים כוללים ושלמים לתכנון והקמת מרכזיים לוגיסטיים העונים במדויק לצורכי החברה.
מה זה מרכז לוגיסטי?
לפני שנדון על תכנון מרכזים לוגיסטיים יש להבין ולהגדיר מה זה מרכז לוגיסטי. ובכן, מרכז לוגיסטי הוא מתקן שתוכנן לתמוך בפעילויות אחסון, שינוע וניהול מלאי של סחורות ומוצרים עבור חברות. במרכזים לוגיסטיים מאוחסנות סחורות בתנאים המתאימים (כגון קירור או טמפרטורה מבוקרת), והם כוללים מערכות ניהול ומעקב שמאפשרות לזהות את המוצרים ולאתר אותם בקלות. במרכזים אלו מתבצע גם מיון, אריזה, ושינוע של מוצרים לנקודות הפצה או ישירות ללקוחות.
למעשה, המרכז הלוגיסטי הוא חוליה חיונית בשרשרת האספקה – הוא מחבר בין יצרנים לספקים, מפיצים ולקוחות סופיים. אי לכך חברות רבות משתמשות במרכזים לוגיסטיים כדי לשפר את מהירות וזמינות המשלוחים ולהקטין את עלויות האחסון והשילוח.
מהם השיקולים לקראת הקמת מרכז לוגיסטי?
יש לא מעט שיקולים שכדאי להכניס לנוסחה לפני הקמת מרכז לוגיסטי. חברה מקצועית בעלת ניסיון בתחום התכנון תוכל לפרוש מניפה של מרכיבים שיש לקחת בחשבון בתחילת הדרך.
- ניתוח הצרכים העסקיים – השלב הראשון בתכנון מרכז לוגיסטי הוא ניתוח הצרכים העסקיים של החברה. מהן מטרות החברה בתחום הלוגיסטיקה? מהם היקפי המכירות והאספקה של החברה? מהם סוגי המוצרים והשירותים שהחברה מספקת? מהם תנאי האחסון הדרושים למוצרים? על בסיס הניתוח, החברה תוכל להגדיר את הדרישות הבסיסיות למרכז, כגון שטח, תכולת אחסון, שיטות אחסון, מערכות מחשוב ועוד.
- בחינת אפשרויות – לאחר ניתוח הצרכים העסקיים, החברה תוכל לבחון אפשרויות שונות למיקום המרכז הלוגיסטי. החברה תצטרך לקחת בחשבון שיקולים רבים, כגון מיקום גאוגרפי, גישה לתחבורה, עלויות, זמינות של עובדים ועוד. כמו כן, יש צורך להחליט על נתוני המבנה עצמו, כמו גודל המבנה, סוג המבנה, מערכות התמיכה הדרושות ועוד.
- תכנון מפורט – לאחר בחינת האפשרויות השונות, החברה תוכל לעבור לתכנון מפורט של המרכז הלוגיסטי. התכנון יכלול את כל הפרטים הדרושים להקמה ותפעול של המרכז, כגון תוכניות בנייה, תוכניות מחשוב, תוכניות ניהול ועוד. חשוב להבין כי תכנון מפורט זה הוא שלב קריטי בתהליך הקמת המרכז הלוגיסטי, שכן תכנון מפורט איכותי יסייע לחברה להבטיח שהמרכז הלוגיסטי יעמוד בצרכיה ויהיה יעיל ומוצלח.
- הקמה ותפעול – לאחר התכנון המפורט, החברה תוכל להתחיל בהקמה של המרכז הלוגיסטי. הקמת המרכז תכלול את עבודות הבנייה, התקנת מערכות התמיכה והרכבת הציוד. לאחר ההקמה, החברה תוכל להתחיל בתפעול של המרכז הלוגיסטי. תפעול המרכז יכלול את קבלת הסחורה, אחסון הסחורה, הכנת הסחורה למשלוח ומשלוח הסחורה ללקוחות.
- תחזוקה – לאחר ההקמה, יש צורך לתחזק את המרכז הלוגיסטי. תחזוקה שוטפת של המרכז תסייע להבטיח שהמרכז ימשיך לפעול בצורה יעילה ובטוחה.
- התאמה לשינויים – עולם העסקים משתנה ללא הרף ולכן החברה תצטרך להיות מוכנה להתאים את המרכז הלוגיסטי לשינויים העסקיים. התאמה לשינויים תסייע לחברה להבטיח שהמרכז הלוגיסטי ימשיך לעמוד בצרכיה ויעדיה.
- מיקום גיאוגרפי – הוצאת המרכז הלוגיסטי ממרכז הערים ברור לבעלי חברות, אך חשוב להתחשב מנגד במיקומם הגאוגרפי של מרבית לקוחות החברה והספקים. כך למשל, שינוע סחורה מדרום לצפון הארץ אינו בהכרח צעד יעיל, גם אם הנכס שנבחר מוזיל את עלויות הקנייה או ההשכרה.
- שטח המרכז הלוגיסטי – לא בהכרח מחסן גדול יהיה הפתרון לאחסון של מוצרים בעלי נפח גדול. הערכה מדויקת של תכולת המחסן יכולה להתפרש בצורות שונות בחלל של מחסן. כיום קיימים פתרונות יצירתיים שמנצלים חללים בצורה יעילה, ומוזילים את עלויות שטח ההשכרה או הקנייה.
- בחינה של שיטות האחסון האופטימליות – חשוב שהמרכז הלוגיסטי ייתן מענה מדויק לתנאי האחסון שנדרשים למוצרים בקטגוריות השונות. התאמת טמפרטורה, פתחי אוורור, מוצרים הדורשים קירור או הקפאה ועוד.
- שיטות ניהול המרכז – תכנון מרכזים לוגיסטיים יכלול בתוכו גם את שלבי תפעול המרכז. למשל, מהי שיטת התפעול הנכונה לתפעול המרכז, מספר המקומות לפריקת הסחורה, התניידות במעברים, שיטת הניהול היום-יומית המתוכננת ועוד.
טכנולוגיות נפוצות למרכזים לוגיסטיים
תכנון מרכז לוגיסטי חייב לקחת בחשבון גם את ההיבטים הטכנולוגיים. כיום מרכזים לוגיסטיים משתמשים בטכנולוגיות מתקדמות כדי לשפר את היעילות והדיוק של הפעילות שלהם, כגון הדוגמאות הבאות:
- מערכות ממוחשבות לניהול מלאי – מערכות המאפשרות למנהלי המרכז לפקח על מלאי המוצרים בצורה מדויקת, ולתכנן את הזמנות הרכש בצורה יעילה יותר.
- מערכות אוטומציה לפריקת וטעינה של סחורות – מערכות אלו יכולות להפחית את הזמן והעלויות הכרוכים בפריקת וטעינה של סחורות, ולהגדיל את קצב העבודה במרכז.
- מערכות לניהול תנועה במרכז הלוגיסטי – מערכות ניהול תנועה עוזרות למנוע פקקים ובעיות בתנועה של עובדים ומשאיות במרכז, ומפחיתות את הסיכון לתאונות.
היבטים סביבתיים בתכנון מרכז לוגיסטי
תכנון לוגיסטי חייב לקחת בחשבון גם את ההיבטים הסביבתיים. מרכזים לוגיסטיים צורכים כמויות גדולות של אנרגיה ומשאבים, ולכן חשוב לנקוט בצעדים כדי לצמצם את ההשפעה הסביבתית שלהם. בין הצעדים ניתן למצוא:
- שימוש באנרגיה מתחדשת – מרכזים לוגיסטיים יכולים להשתמש באנרגיה מתחדשת, כגון אנרגיה סולארית או אנרגיית רוח, כדי לצמצם את השימוש באנרגיה רגילה.
- שיפור יעילות האנרגיה – ניתן לשפר את יעילות האנרגיה במרכז לוגיסטי באמצעות צעדים כגון שיפור בידוד הבניין, שימוש בתאורה חסכונית, והתקנת מערכות בקרת טמפרטורה חכמות.
- הפחתת השימוש בחומרי אריזה – ניתן להפחית את השימוש בחומרי אריזה על ידי שימוש בחומרי אריזה רב-פעמיים או ניתנים למחזור.
מתמחים בתכנון והקמת מרכזים לוגיסטיים
מטרת תכנון מרכזים לוגיסטיים היא לפנות זמן יקר, שבסופו של דבר מתורגם לכסף וליצירת מרכז לוגיסטי נוח וממוקד להשגת מטרות החברה. אנו בלירז תעשייה וניהול פרויקטים מתמחים בכל הקשור לתכנון והקמת מרכזים לוגיסטיים בסטנדרטים הגבוהים ביותר. הייעוץ הלוגיסטי שלנו מספק פתרון כולל ושלם תוך בחינת כשרשרת האספקה והאחסון וכל הצרכים הלוגיסטיים והתפעוליים של החברה.
הפתרונות שלנו נשענים על תהליך מפורט ומדויק המאפיין וממפה את כל צורכי לוגיסטיקה והייצור של העסק, עם הבנה מלאה של נפחי אחסון נדרשים, צורת אחסון מתאימה ואופטימלית, התאמה למאפייני זרימת חומרים למחסן וממנו, כמויות שינוע, ועוד.
תהליך התכנון עצמו מבוסס על אמצעים ממחושבים וכולל בין היתר שרטוטים ממחושבים, כתב כמויות, מסמך אפיון, והצעת מחיר מסודרת למידוף המחסן. כל זאת, לצד סיוע בקבלת הצעות מחיר עבור צרכים נוספים של המחסן הלוגיסטי לרבות מלגזות, עמדות עבודה, צורכי מידוף, אמצעי שינוע וכו'.
וזה עוד לא הכול. אנו גם נפקח באופן שוטף אחר כל שלבי הקמת המחסן הלוגיסטי עצמו, עד לאישור סופי שלנו ושל בעל העסק.
להקמת מרכזים לוגיסטיים בסטנדרטי תכנון חסרי פשרות, צרו קשר עם חברת לירז תעשייה וניהול פרויקטים בטלפון 050-5632737